sobota, 26 listopada 2016

Masa porcelanowa

MASA PORCELANOWA

Masa porcelanowa jest delikatniejsza niż masa solna. Nie trzeba jej wypiekać, a swoją delikatnością przypomina prawdziwą porcelanę. Można z niej tworzyć rozmaite dekoracje świąteczne.

Przepis na plastyczną masę porelanową jest bardzo prosty

Porcja – używamy tej samej miarki do odmierzania produktów
  • ·        porcja kleju vikol
  • ·        porcja mąki ziemniaczanej
  • ·        dwie łyżki cytryny ( na 300 ml)
  • ·        dwie łyżki oliwki


Sposób przygotowania:


Mąkę wymieszać z klejem, sokiem z cytryny i oliwką. Następnie wygniatamy ciasto. Ciasto szybko wysycha, więc trzeba trzymać w woreczku foliowym

2 komentarze:

  1. witam. Rozumiem , że jak wezmę szklankę kleju to też szklankę mąki ziemniaczanej. A jak to ma być oliwka?Czy może być olej jadalny? Proszę o szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń